Omgeving



Serfaus

Serfaus telt 1.100 inwoners en ligt 1.427 meter boven de zeespiegel, op het ‘Sonnenterrasse’ van het Oberes Gericht, het bovenste deel van het Inntal dat loopt van Landen tot aan de Reschenpas. Het dorpje biedt veel natuurpracht.

Een pollenanalyse op de Komperdell bracht aan het licht dat de weides er zo’n 4.000 jaar geleden al systematisch bewerkt werden.

Enkele pre-Romeinse veldnamen herinneren nog aan de vroege kolonisten en er zijn ook nog Keltische sporen te vinden. De Romeinen veroverden dit gebied in 15 voor Christus. Antieke geschiedschrijvers noemen de alpenbewoners van dit gebied de Raetiërs. Raetiërs en Romeinen vermengden zich in de loop der eeuwen en zo ontstond het Reto-Romaanse volk. De Reto-Romaanse taal, die nog gesproken wordt in Graubünden, kunnen we terugvinden in de naam van vele dorpen, gehuchten en velden. Vanaf de 6e eeuw vestigden de Duitstalige Bavarii er zich en vanaf ongeveer 1350 sporadisch ook mensen uit het Zwitserse Wallis. De Duitse taal heeft de Reto-Romaanse taal geleidelijk aan verdrongen tot ze rond 1200 dominant werd.

De bedevaartskerk ‘zu Unserer lieben Frau im Walde’ is een van de oudste kerken van Tirol. Het Romaanse genadebeeld van de Moeder Gods stamt uit de tijd van 990 tot 1.170 na Christus.

Al vele tientallen jaren drukt het toerisme, vooral het wintertoerisme, zijn stempel op Serfaus. Serfaus is met 6.400 bedden het belangrijkste toeristische dorp in het Oberes Gericht. Naast Ischgl, Sölden en St. Anton am Arlberg hoort Serfaus-Fiss-Ladis intussen bij de bekendste toeristische regio’s van Tirol.

Door het toenemende verkeer in Serfaus keurde de gemeenteraad in 1983 de bouw van een ondergrondse kabelspoorweg met luchtkussentechniek goed. In 1985 werd de Dorfbahn van Serfaus in gebruik genomen.